Το σημαντικότερο έργο ενός γονιού: Να αναθρέψει συναισθηματικά υγιή παιδιά
-Πώς μπορεί να το πετύχει αυτό ένας γονιός;
-Με το να καλλιεργήσει στα παιδιά του Υγιή Αυτοεκτίμηση.
Το παιδί με υγιή αυτοεκτίμηση έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει ευτυχισμένο και επιτυχημένο ως ενήλικας. Αντίθετα, ένα παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση, ακόμα κι αν έχει υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, θα δυσκολευτεί σε πολλούς τομείς στο μέλλον. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για να αναδείξει το πραγματικό δυναμικό του.
Τι είναι η Υγιής Αυτοεκτίμηση:
Μια ρεαλιστική εκτίμηση του εαυτού: Το άτομο αναγνωρίζει με ακρίβεια τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του.
Όσοι έχουν υγιή αυτοεκτίμηση: δεν νιώθουν ντροπή για τις αδυναμίες τους, αναγνωρίζουν την αξία τους, χωρίς να υποτιμούν τους άλλους.
Η υγιής αυτοεκτίμηση λειτουργεί ως πανοπλία που προστατεύει τα παιδιά από κακές επιρροές, αυτοκαταστροφικές συνήθειες και αναποτελεσματικές συμπεριφορές.
Ο Ρόλος των Γονέων
«Η αυτοεκτίμηση πηγάζει από αυτό που βλέπουμε να καθρεφτίζεται στα μάτια των γονιών μας όταν μας κοιτάζουν» Donald Winnicott, παιδοψυχίατρος
Οι γονείς ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στο πώς σκέφτεται, νιώθει και συμπεριφέρεται ένας άνθρωπος απέναντι στον εαυτό του. Το παιδί, καθώς μεγαλώνει, παίρνει ανατροφοδότηση για τον εαυτό του και από άλλα σημαντικά πρόσωπα, ωστόσο, πάντα θα επιστρέφει σε αυτό που καθρεφτίζουν οι γονείς για την αξία και τον χαρακτήρα του.
Πώς να Ενισχύσετε την Αυτοεκτίμηση του Παιδιού σας
1. Αγάπη & Αποδοχή Άνευ Όρων
Όταν η αποδοχή και η αγάπη του γονιού είναι υπό όρους, το παιδί μαθαίνει να νιώθει ανεπαρκές. Για παράδειγμα, αν πάρει χαμηλότερο βαθμό από αυτόν που προσδοκούσατε και η στάση σας απέναντί του είναι απορριπτική, λαμβάνει το μήνυμα ότι το αγαπάτε και το αποδέχεστε υπό τον όρο να παίρνει καλούς βαθμούς. Είναι απαραίτητο να καταλάβει πως ότι κι αν κάνει, τίποτα δεν μπορεί να του στερήσει την αγάπη σας.
2. Ενίσχυση Καλής Εικόνας Εαυτού
Τα παιδιά συμπεριφέρονται ανάλογα με την εικόνα που πιστεύουν ότι οι άλλοι έχουν γι΄ αυτά και σταδιακά την υιοθετούν. Ένα παιδί που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως «κακό» μαθητή λειτουργεί με συνέπεια ως προς αυτή την εικόνα, η οποία καταλήγει να αποτελεί μια «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Για να καλυτερεύσει η απόδοσή του στα μαθήματα, χρειάζεται να βελτιωθεί η εικόνα που έχει για τον εαυτό του ως μαθητή.
3. Σεβασμός & Αποφυγή Επικρίσεων
Τα παιδιά μπορούν να αντέξουν αρκετή κριτική χωρίς να προσβληθεί το αίσθημα της προσωπικής τους αξίας, αν η κριτική μεταδίδεται με ήρεμο και υποστηρικτικό τρόπο. Οι φωνές, η απόσυρση της συναισθηματικής στήριξης και οι επικρίσεις με τη μορφή δηλώσεων «Είσαι τεμπέλης, άχρηστος κλπ», ειδικά όταν επαναλαμβάνονται συχνά, πλήττουν σημαντικά την αυτοεκτίμησή του. Ως ενήλικας πλέον, θα συνεχίσει και ο ίδιος να επικρίνει τον εαυτό του.
Προϋπόθεση για να δείχνετε άνευ όρων αποδοχή στο παιδί σας: να είστε σε θέση να εκτιμάτε τις διαφορές που έχει από εσάς και να του επιτρέπετε να είναι ο εαυτός του και όχι αυτός/ή που θέλετε να είναι.
4. Εστίαση στα Θετικά: Αναγνώριση, Ενθάρρυνση, Επιβράβευση
Να εντοπίζετε και να τονίζετε τα θετικά χαρακτηριστικά του παιδιού σας και τις επιτυχίες του, ακόμα και τις πιο μικρές.
Να ενθαρρύνετε και να επιβραβεύετε τις προσπάθειές του, ακόμα κι αν δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
5. Εμπιστοσύνη
«Το πιο σημαντικό πράγμα που οι γονείς μπορούν να μάθουν στα παιδιά τους, είναι πώς να τα βγάζουν πέρα χωρίς αυτούς» Frank Clark
Να παρέχετε στο παιδί ευκαιρίες να δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε καινούρια πράγματα.
Μην κάνετε για λογαριασμό του πράγματα που μπορεί ή θέλει να δοκιμάσει μόνο του.
6. Υψηλές, αλλά ρεαλιστικές προσδοκίες
Μεταδίδουν στο παιδί το μήνυμα ότι είναι ικανό να τα καταφέρει. Πολλές μελέτες έχουν τονίσει ότι οι πιθανότητες των μαθητών να πετύχουν αυξάνονται όταν οι γονείς ή οι εκπαιδευτικοί έχουν υψηλές ρεαλιστικές προσδοκίες από αυτούς.
Προσοχή! Οι μη λογικές υψηλές προσδοκίες προκαλούν στο παιδί πίεση, άγχος και φόβο ότι δεν θα γίνει αποδεκτό αν δεν τις ικανοποιήσει.
Τα παιδί κινητοποιείται να εντείνει τις προσπάθειές του όταν οι προσδοκίες εκφράζονται με υποστηρικτικό τρόπο.
7. Σαφή & Σταθερά Όρια
Όταν τα όρια δεν είναι σταθερά, το παιδί δυσκολεύεται να αντιληφθεί τι περιμένουν οι άλλοι από αυτό και υποθέτει ότι τιμωρήθηκε επειδή είναι «κακό» και όχι επειδή παραβίασε έναν κανόνα.
Να διαχωρίζετε ξεκάθαρα την ακατάλληλη συμπεριφορά του παιδιού, από την καλοσύνη του χαρακτήρα του.
8. Ενδιαφέρον για τις ανησυχίες, τις ασχολίες & την καθημερινότητά του
9. Ποιοτικός χρόνος μαζί του
10. Στήριξη όταν το έχει ανάγκη
Πώς θα τα καταφέρει όλα αυτά ένας γονιός;
Φροντίζει τον εαυτό του.
Εξελίσσεται & μαθαίνει διαρκώς.
Επιλύει δικά του ζητήματα.
Τα πάντα ξεκινούν από εσάς. Τα παιδιά θα είναι καλά και θα βρουν το δρόμο τους, όταν εσείς δουλεύετε με τον εαυτό σας και εξελίσσεστε.
«Δεν χρειάζεται κανείς να προσπαθεί να είναι ο τέλειος γονιός, γιατί αυτό είναι αδύνατον. Χρειάζεται μόνο να είναι αρκετά καλός γονιός.» Donald Winnicott
Δείτε το σχετικό βίντεο: https://youtu.be/sYj5Q_tVBWQ