Η ανεργία έχει διαπιστωθεί πως βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία. Όταν χάνει κάποιος τη δουλειά του, διαταράσσεται ολόκληρη η ισορροπία του και μπορεί να βιώνει όμοια συναισθήματα άγχους και οδύνης με αυτά που θα του προκαλούσε οποιαδήποτε άλλου είδους απώλεια. Εκτός από το εισόδημα, στερείται τη δομή της καθημερινότητας, το αίσθημα αυτο-σκοπού και πλήττεται η αυτοεκτίμησή του.
Ωστόσο, η ποιότητα της ζωής μας δεν εξαρτάται τόσο από αυτά που μας συμβαίνουν, αλλά περισσότερο από το πώς αντιδρούμε σ’ αυτά που μας συμβαίνουν.
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
1. ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ:
Ανάληψη Δράσης
«Η αδράνεια τρέφει την αμφιβολία και το φόβο. Η δράση τρέφει την αυτοπεποίθηση και το θάρρος». Anthony Robbins
Κατά την περίοδο ανεργίας είναι απαραίτητο να παραμείνετε δραστήριοι και παραγωγικοί, προκειμένου να διατηρηθεί υψηλά η αυτοεκτίμηση και το ηθικό σας. Όσο λιγότερα κάνετε, τόσο χειρότερα θα αισθάνεστε.
Διατήρηση σταθερού καθημερινού προγράμματος
Η απώλεια δομής, που παρείχαν οι επαγγελματικές δραστηριότητες στην καθημερινότητα, μπορεί να σας οδηγήσει στο να αισθάνεστε ότι δεν έχει σκοπό η μέρα και να σας προκαλέσει απογοήτευση και θλίψη. Η δομή στην καθημερινότητα ενισχύει το αίσθημα παραγωγικότητας και βοηθά στο να διατηρείτε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο.
Προγραμματίστε κάποιες δραστηριότητες σε καθημερινή βάση:
- Αφιερώστε χρόνο στην αναζήτηση νέας εργασίας.
- Προσφέρετε εθελοντική εργασία σε κάποιον μη κερδοσκοπικό οργανισμό: Έτσι, θα νιώσετε χρήσιμοι, θα καλλιεργήσετε περεταίρω τις δεξιότητές σας, θα γνωρίσετε νέους ανθρώπους, γεγονός που ενδεχομένως μπορεί να σας οδηγήσει στην εύρεση καινούριας εργασίας.
- Ασκηθείτε: η γυμναστική βελτιώνει τη διάθεση και βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους.
- Ασχοληθείτε με τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας.
- Παρακολουθείστε κάποιο σεμινάριο ή πρόγραμμα κατάρτισης. Σύμφωνα με έρευνες, η
συμμετοχή ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης βελτιώνει την αυτοεκτίμησή τους, όχι
μόνο κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων, αλλά και μετά το πέρας αυτών.
- Διασκεδάστε! Ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις που γίνονται δωρεάν ή έχουν χαμηλό
κόστος (https://forfreegr.wordpress.com/).
2. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ:
Εστίαση στα Θετικά
«Ο απαισιόδοξος βλέπει δυσκολία σε κάθε ευκαιρία. Ο αισιόδοξος βλέπει την ευκαιρία σε κάθε δυσκολία». Winston Tsortsil
Στις δύσκολες καταστάσεις, όπως η ανεργία, είναι πρόκληση η διατήρηση θετικής εικόνας για τον εαυτό σας. Εστιάζοντας στα θετικά θα νιώσετε καλύτερα και έτσι θα δείχνετε πιο ελκυστικοί στους υποψήφιους εργοδότες. Σύμφωνα με μελέτες, η αντίληψη του εαυτού ως ικανού και αξιόλογου αποτελεί την ισχυρότερη ένδειξη για το αν και πόσο γρήγορα θα ξαναβρεί κάποιος δουλειά.
- Θυμηθείτε τα θετικά σχόλια που σας έχουν κάνει στη διάρκεια της καριέρας σας και ξαναδιαβάστε τις συστατικές επιστολές.
- Αναλογιστείτε την έως τώρα επαγγελματική σας πορεία και εντοπίστε την εξέλιξη που σημειώνετε στον τομέα σας.
- Υπενθυμίστε κάθε μέρα στον εαυτό σας, πως μπορείτε να επιτύχετε στον εργασιακό χώρο.
- Συνειδητοποιήστε την παροδικότητα της κατάστασης.
Αναζωπύρωση Ελπίδας
«Τίποτα δεν συμβαίνει αν πρώτα δεν ονειρευτούμε». Carl Sandburg
Η ελπίδα ότι θα πετύχουμε τους στόχους και θα εκπληρώσουμε τα όνειρά μας είναι ζωτικής σημασίας, για να διατηρείται υψηλό το κίνητρό μας. Αν δεν μπορούμε ούτε σε φαντασιακό επίπεδο να δούμε τον εαυτό μας στην κατάσταση που επιθυμούμε, πώς περιμένουμε να συμβεί στην πραγματικότητα;
Αναζήτηση Στήριξης
Η στήριξη από φίλους και συγγενείς έχει αποδειχθεί από πολυάριθμες μελέτες, ότι συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ψυχολογίας του ατόμου και στο ξεπέρασμα δύσκολων καταστάσεων.
Ανάκτηση Ελέγχου
Η υιοθέτηση ρόλου θύματος, ενισχύει το αίσθημα απώλειας ελέγχου, με αποτέλεσμα το άτομο να νομίζει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αλλάξει την κατάσταση. Αυτό συνήθως λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αφού εν τέλει, η στάση παραίτησης αποτρέπει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, όταν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση ανεργίας, παραμένει προσηλωμένος στον στόχο του και οδηγείται στην εύρεση νέας εργασίας.
«Πίστη είναι να ξεκινάς ανεβαίνοντας το πρώτο σκαλοπάτι, χωρίς να βλέπεις ολόκληρη τη σκάλα». Martin Luther King