Ψυχολογία για Όλους

Χώρος Ψυχοθεραπείας & Προσωπικής Εξέλιξης

Προσωπική ανάπτυξη μετά από μια απώλεια

Μια απώλεια μπορεί να είναι ένα τραυματικό γεγονός. Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την απώλεια και βιώνουν μακροχρόνια θλίψη ή καταφεύγουν σε εθιστικές συμπεριφορές. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλές επιστημονικές έρευνες, φαίνεται πως για πολλούς ανθρώπους ένα τραυματικό γεγονός είναι μια ευκαιρία για ψυχολογική ανάπτυξη και θετικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της ζωής τους. Αυτή η ανάπτυξη δεν αποτρέπει τις αρνητικές επιδράσεις του στρεσογόνου γεγονότος που έχουν βιώσει, αλλά συνυπάρχει με αυτές. Βασικοί τομείς στους οποίους παρατηρούνται αλλαγές μετά από κάποιο τραυματικό γεγονός είναι οι εξής: 


Προσωπικές Αλλαγές
Μετά από ένα τραυματικό γεγονός ανακαλύπτει κανείς δυνάμεις που δεν γνώριζε ότι είχε. Συχνά, μας εκπλήσσει το γεγονός ότι αντέχουμε περισσότερα από όσα είχαμε φανταστεί. Μπορεί κάποιος να πιστεύει, για παράδειγμα, ότι δεν θα επιβίωνε αν έχανε κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο, ωστόσο, μετά την απώλεια διαπιστώνει ότι κατάφερε να  επιβιώσει. 


Αλλαγές στις Σχέσεις με τους Άλλους
Μια απώλεια, ένα τραυματικό γεγονός, μια δύσκολη κατάσταση, μια ασθένεια, συχνά, αποτελούν ευκαιρία συσπείρωσης της οικογένειας, επιστράτευσης φίλων και γνωστών και κατά συνέπεια δυναμώνουν τους δεσμούς μας με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας. Είναι μια ευκαιρία να δούμε πόσο πολύ νοιάζονται οι άλλοι για μας, αλλά και να εκτιμήσουμε περισσότερο τις σχέσεις, που ως τώρα παίρναμε ως δεδομένες. Πολλοί άνθρωποι, μετά από μια τραυματική εμπειρία, συνειδητοποιούν πώς η σύνδεση με άλλους ανθρώπους είναι μια από τις πιο σημαντικές πλευρές της ζωής. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν υποστηρικτικά άτομα γύρω μας μπορούμε να επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε νέες, πιο υγιείς, σχέσεις, αναζητώντας ανθρώπους πρόθυμους να μας ακούσουν, να μας φροντίσουν και να μας στηρίξουν. Πάντα υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι αρκεί να επιθυμούμε να τους ανακαλύψουμε. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να γίνει μέλος σε μια θεραπευτική ομάδα και να πάρει τη στήριξη που έχει ανάγκη ή σε ένα σύλλογο με άτομα που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες δυσκολίες ή τραυματικά γεγονότα. 


Νέες Δυνατότητες
Μετά από μία οδυνηρή εμπειρία είναι πιθανό οι άνθρωποι να επαναξιολογήσουν τη ζωή τους και τις προτεραιότητές τους και να αποφασίσουν να ασχοληθούν με δραστηριότητες που τους δίνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και για τις οποίες δεν έβρισκαν ποτέ χρόνο. Ή μπορεί να αποφασίσουν να αλλάξουν εντελώς τρόπο ζωής ή επαγγελματικό προσανατολισμό ώστε η ζωή τους να αποκτήσει περισσότερο νόημα. Επίσης, πολλά άτομα γίνονται εθελοντές και υποστηρικτές κινημάτων που σχετίζονται με την τραυματική τους εμπειρία. Άλλοι, είτε γράφουν σχετικά με την εμπειρία τους, είτε εκφράζονται μέσω της τέχνης, είτε αποτελούν παράδειγμα που εμπνέει ελπίδα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ανάλογες δυσκολίες. Με αυτό τον τρόπο μπορεί κάποιος να  μετασχηματίσει την άσχημη εμπειρία που βίωσε σε κάτι που δίνει νόημα στη ζωή του. 


Νέα Εκτίμηση για τη Ζωή
Συχνά, ακούμε ανθρώπους που βίωσαν μια τραυματική εμπειρία να αναφέρουν ότι αυτό αποτέλεσε αφορμή για να εκτιμήσουν περισσότερο τη ζωή και να αρχίσουν να χαίρονται με τα απλά πράγματα, όπως μια βόλτα στη φύση ή το να περνούν  χρόνο με τους κοντινούς τους ανθρώπους. Νιώθουν ευγνωμοσύνη που είναι ζωντανοί οι ίδιοι και η οικογένειά τους. Το να επιβιώσει κανείς από μια τραυματική εμπειρία, από μια απώλεια, από μια απειλητική ασθένεια, μπορεί να αποτελέσει μια δεύτερη ευκαιρία να ξαναχτίσει κάποιος τη ζωή του αξιοποιώντας όσα έμαθε κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να ξεπεράσει το τραυματικό γεγονός που βίωσε.


Προτάσεις για εξέλιξη μετά από μια απώλεια ή ένα άλλο τραυματικό γεγονός

  • Αναλογιστείτε την προσωπική δύναμη που δείξατε, προκειμένου να επιβιώσετε μετά από αυτό το γεγονός. Ακόμα και αν έγιναν λάθη ή υπάρχουν πράγματα που μετανιώνετε, κάνατε ότι χρειαζόταν, προκειμένου να αντέξετε και να καταφέρετε να επιβιώσετε. Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είστε υπερήφανοι.

  • Σκεφτείτε τα πράγματα που δίνουν νόημα στη ζωή σας, είτε είναι οι προσωπικές και οικογενειακές σας σχέσεις, είτε είναι η δουλειά σας, είτε κάποια προσωπικά σας ενδιαφέροντα. Προσπαθήστε να βρείτε χαρά σε όσα υπάρχουν τώρα στη ζωή σας.

  • Θυμηθείτε όσα έχετε μάθει, καθώς αγωνιζόσασταν για να  ξεπεράσετε το αντίξοο γεγονός που αντιμετωπίσατε και αναλογιστείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη γνώση  για να βοηθήσετε τον εαυτό σας ή τους άλλους.

  • Να θυμάστε ότι η ανάπτυξη και η ελπίδα συνυπάρχουν με τα συναισθήματα θλίψης και πένθους, που προκύπτουν μετά από απώλειες και άλλα αντίξοα γεγονότα, και ότι παρά τις αρνητικές επιπτώσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν και  θετικά πράγματα στη ζωή μας. Χρειάζεται, ωστόσο, να  είστε επιεικείς και υπομονετικοί με τον εαυτό σας τις μέρες που σας είναι δύσκολο να εστιαστείτε σε οτιδήποτε θετικό.

Ε

   Ετικέτες άρθρου :