Ψυχολογία για Όλους

Χώρος Ψυχοθεραπείας & Προσωπικής Εξέλιξης

Η υγιής αυτοεκτίμηση

ΥΓΙΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ: ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ


Η Αυτοεκτίμηση:


 • Είναι το σημαντικότερο «καύσιμο» για την ψυχική μας υγεία.

 • Καθορίζει όλους τους τομείς της ζωής & η βελτίωσή της αποτελεί το κλειδί για την ευτυχία.

 • Αναφέρεται στο πώς βλέπουμε, σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και τον εκτιμούμε  ως άτομο.

 • Σχετίζεται απόλυτα με τον τρόπο που κάποιος βιώνει την πραγματικότητα, άσχετα με το αληθές ή ψευδές των αντιλήψεών του.

 • Έχει ανάγκη να τρέφεται συνεχώς.


Σε τι διαφέρει η Υγιής από την Χαμηλή Αυτοεκτίμηση;


Η υγιής αυτοεκτίμηση καθορίζεται από δύο παράγοντες:


 1. από τη θετική, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστική, αξιολόγηση του εαυτού και

 2. από τον βαθμό που κάποιος είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να διαχειρίζεται επιτυχώς καθημερινά ζητήματα.


  Δηλαδή, ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τις δυνατότητές μας, καθορίζει τις αντιδράσεις μας και επηρεάζει την προσαρμογή μας στις καταστάσεις.

  Ωστόσο, η αυτοεκτίμηση είναι κάτι βαθύτερο από τις καθημερινές εναλλαγές της διάθεσης που σχετίζονται με δύσκολες καταστάσεις. Τα άτομα με υγιή αυτοεκτίμηση, μπορεί να αισθάνονται κάποιες αμφιβολίες για τον εαυτό τους, οι οποίες όμως είναι προσωρινές και δεν κλονίζουν το γενικότερο αίσθημα επάρκειας που νιώθουν.


  Αντιθέτως, οι απρόοπτες δυσάρεστες καταστάσεις επηρεάζουν σημαντικά το πώς νιώθουν τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση για τον εαυτό τους. Απόρροια της χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι η μείωση της ικανότητας ευελιξίας και προσαρμογής σε απαιτητικές και πιεστικές συνθήκες, με αποτέλεσμα το άτομο να βιώνει πολύ έντονο άγχος.


  Υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτά με υγιή, όσον αφορά την στάση τους απέναντι σε όλους τους τομείς της ζωής. Η κυριότερη διαφορά είναι ότι τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν εμπιστεύονται αρκετά τον εαυτό τους, δίνουν μεγάλη σημασία στη γνώμη των άλλων και είναι υπερευαίσθητα στην κριτική. Αυτό τους εμποδίζει να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, να προχωρήσουν περισσότερο στη ζωή τους και να αντλήσουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτήν.


  Οι διαφορετικές στάσεις ζωής των ατόμων με υψηλή ή χαμηλή αυτοεκτίμηση, μακροπρόθεσμα, θα έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Το άτομο με υψηλή αυτοεκτίμηση θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε πολλούς τομείς και θα βρει γρήγορα τον δρόμο του. Θα προχωρήσει κι άλλο, αφού πετύχει τους στόχους του, πιστεύοντας στο ρητό «ο τολμών νικά!». Από την άλλη μεριά, το άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση θα περιορίσει τις προσπάθειές του στους τομείς όπου νιώθει ασφάλεια και ο κίνδυνος αποτυχίας είναι μικρότερος, πιστεύοντας πως «όποιος θέλει τα πολλά, χάνει και τα λίγα».


  «Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι σαν να οδηγείς μέσα στη ζωή με το χειρόφρενο ανεβασμένο.»

  (Maxwell Maltz)


  Τα Οφέλη της Υγιούς Αυτοεκτίμησης

          

  Οι άνθρωποι που έχουν υγιή αυτοεκτίμηση:


  • Αισθάνονται αρεστοί και αξιαγάπητοι.

  • Δημιουργούν υγιείς σχέσεις.

  • Έχουν την τάση να ζητούν βοήθεια και στήριξη από φίλους και μέλη της οικογένειάς τους, όταν τη χρειάζονται.

  • Έχουν καλύτερη απόδοση στην εργασία τους.

  • Ανακάμπτουν γρηγορότερα από τις απογοητεύσεις και έχουν την τάση να επιμένουν στις προσπάθειές τους, μέχρι να επιτύχουν.

  • Διεκδικούν τα δικαιώματά τους και δεν επιτρέπουν στους άλλους να τα παραβιάζουν.

  • Αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι.

  • Ζουν τη ζωή τους στο έπακρο.


   Εσείς τι θα κάνατε διαφορετικά αν ήσασταν απολύτως σίγουροι για την επιτυχία; Τι θα κάνατε αν δεν φοβόσασταν κανέναν και τίποτα και νιώθατε απολύτως ελεύθεροι να αναλάβετε δράση σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σας; Αν κάνετε αυτή την ερώτηση ξανά και ξανά στον εαυτό σας, θα δείτε ξεκάθαρα ποιοι θέλετε να είστε, τι θέλετε να αποκτήσετε και να κάνετε.


   Επίσης, θα συνειδητοποιήσετε ότι το μόνο εμπόδιο που σας κρατάει πίσω είναι ο φόβος και η αμφιβολία για τις ικανότητές σας. Είναι γεγονός, ότι, αν αποκτούσατε ακλόνητη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, όλος ο κόσμος σας θα ήταν διαφορετικός.


   Γιατί Είναι Σημαντικό να Ενισχύσετε την Αυτοεκτίμησή σας;


   Σε όποια επίπεδα και αν βρίσκεται η αυτοεκτίμησή σας, όταν βελτιώνεται, αυξάνεται η ικανότητά σας να νιώθετε ευτυχισμένοι και η ανθεκτικότητά σας απέναντι στις αντιξοότητες της ζωής. Δεν χρειάζεται να νιώθετε ανεπαρκείς ή δυστυχισμένοι για να επιδιώξετε να ενισχύσετε περισσότερο την αυτοεκτίμησή σας. Μπορεί αυτή η διαδικασία να απαιτεί προσπάθεια, αλλά αξίζει πραγματικά τον κόπο, καθώς θα επηρεάσει θετικά όλους τους τομείς της ζωής σας.


   Μπορείτε να δείτε και το σχετικό βίντεο στο κανάλι μας στο Youtube, «Ψυχολογία για Όλους»:

   https://youtu.be/VzlLzSRkztc


   Ε

      Ετικέτες άρθρου :